Alka, în parteneriat cu World Vision România, susține campania “Abuzul lasă semne. Informația vindecă”

15 Aprilie, 2024

O treime dintre adolescenţi cunosc tineri implicați în relații de cuplu în care unul dintre dintre parteneri este agresiv. La nivel național, în primele 10 luni ale anului 2023, numărul faptelor penale în domeniul violenței domestice a crescut cu 4,85%, față de primele 10 luni ale anului 2022, de la 46.127, la 48.368 de fapte, potrivit Poliției Române.

 

Din totalul victimelor violenţei domestice, peste 67% sunt femei, iar 14% minori. World Vision România a demarat campania “Abuzul lasă semne. Informația vindecă”, în parteneriat cu Poliţia Română şi Alka Group. 

 

Campania se derulează pe Instagram, TikTok şi Facebook, printr-o serie de clipuri cu specialiști din psihologie, asistență socială, cât și juriști, profesori și polițisti care oferă sfaturi adolescentelor despre cum să prevină abuzurile, dar și printr-un spot care poate fi vizionat aici: https://youtu.be/IG4rYpjX9sU?feature=shared

 

Totodată, pentru al patrulea an consecutiv se desfăşoară proiectul “Tinerele din mediul rural, agenţi ai schimbării”. Anul trecut, 50 de fete din comunități rurale din județul Iași au beneficiat de consiliere psihologică, workshop-uri pentru creșterea stimei de sine, mentorat vocațional, cât și sprijin cu meditații pentru absolvirea examenului de Bacalaureat.

 

Alte date World Vision România arată că:

  • 11% dintre tineri spun că au fost în relații de cuplu în care partenerii încercau să le controleze orice decizie;
  • Două din zece adolescente spun că partenerul le face să se simtă că nu sunt suficient de bune;
  • 6% au avut parteneri care insistau să aibă contact sexual cu ei, deși nu voiau.
  • Una din zece adolescente se simte insuficient sau deloc informată despre cum să se protejeze de potențiale abuzuri sexuale. În plus, un procent similar de tinere crede că insistența unui partener pentru relații sexuale, în ciuda refuzului, constituie un abuz sexual doar în mică măsură sau deloc. 

Îngrijorător este și faptul că aproape o treime (28%) dintre adolescenți nu ar apela la autorități dacă ar fi victime ale violențelor, ceea ce subliniază o lipsă de încredere sau cunoaștere a mecanismelor de protecție și intervenție.

 

50 de fete de la sat sunt sprijinite să-și dezvolte stima de sine și abilitățile profesionale

 

50 de eleve de liceu, din 15 comunități rurale ale județului Iași, vor beneficia în anul școlar 2023-2024 de un pachet de servicii educaționale, dezvoltare personală și de consiliere psihologică prin proiectul „Tinerele din mediul rural, agenți ai schimbării”.

 

Scopul proiectul este de a le crește stima de sine și de a le proteja de riscul expunerii la situații de violență, cât și de a le susține parcursul școlar și a se dezvolta profesional. Iată domeniile de intervenție ale proiectului:

  • Dezvoltare personală și interpersonală: include sesiuni axate pe auto-cunoaștere, identificarea resurselor și abilităților personale și dezvoltarea relațiilor interpersonale benefice. Scopul este de a îmbunătăți performanța școlară și de a construi relații sănătoase în școală și în comunitate.
  • Combaterea violenței: include sesiuni de informare, prevenție și intervenție împotriva violenței, cu accent pe recunoașterea tipurilor de violență, victime, martori, agresori și soluții de intervenție. Scopul este conștientizarea și reducerea abuzurilor la adresa minorelor.
  • Orientare vocațională: Acest segment constă în ateliere de empowerment pe teme ca încrederea în sine, rolul femeii în societate, abilități și talente, public speaking, menite să ajute elevele să ia decizii bune pentru parcursul lor profesional și personal.
  • Consiliere psihologică: Aceasta include sesiuni de terapie individuale și de grup în școli, axate pe rezolvarea problemelor specifice elevelor din medii vulnerabile.
  • Mentorat 1 la 1 și de grup cu angajați de succes din companii, ONG-uri, cât și din cadrul instituțiilor de stat.
  • Meditații: Sesiuni de învățare online, bazate pe un chestionar de analiză a nevoilor, pentru a sprijini elevele la materiile la care au cele mai mari dificultăți în vederea susținerii examenului de Bacalaureat.

“Multe tinere din comunitățile rurale nu recunosc abuzul, astfel responsabilitatea noastră, în rândul întregii societăți, este să intensificăm eforturile de educare și de sensibilizare. Statisticile arată o urgentă nevoie de redefinire a percepțiilor tinerelor și tinerilor despre abuzuri și de creștere a gradului de conștientizare în rândul acestora. Prin proiectul nostru ‘Tinerele din mediul rural, agenți ai schimbării’, oferim suport și un mediu sigur adolescentelor din medii vulnerabile, contribuind în același timp la formarea lor ca viitoare persoane adulte, informate, capabile să identifice și să respingă orice formă de violență”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.

 

“Unul din pilonii după care ne ghidăm la Alka Group este implicarea activă în comunitatea din care facem parte. Pentru ca NE PASA. Considerăm că doar împreună putem pune o cărămidă pentru a construi o lume mai bună. În acest sens, singurul mod de a demonstra că ne pasă cu adevărat este prin a acționa în vederea creșterii nivelului de educație și conștientizare asupra lucrurilor care ar trebui să fie normale. 

Este atât tulburător, cât și alarmant să vedem câte suflete tinere nu pot recunoaște actele de abuz sau violență și le consideră firești. Nu mai este un secret faptul că tinerii constituie viitorul societății noastre și vrem să facem tot posibilul să creștem o generație de femei puternice, sigure pe ele, care știu să impună limite și să transmită aceleași valori mai departe viitorilor lor copii”, a declarat Ady Hirsch, CEO Alka Group.

Design: baruch naeh logo | Development: richkid_signture_red