Nu, risipei alimentare

29 Septembrie, 2021

Soluțiile Alka pentru combaterea fenomenului risipei alimentare: eficiența în producție și donarea de produse către comunitățile vulnerabile 

 

“Risipa de alimente este o problemă mondială care a căpătat o importanță din ce în ce mai mare pe agenda publică și politică din ultimii ani. Alimentele sunt un bun prețios, iar producția lor poate necesita foarte multe resurse. Estimările arată că până la o treime din alimente sunt irosite sau pierdute, acest fenomen generând, prin urmare, costuri economice și de mediu foarte mari.”, sunt concluziile auditului realizat de Curtea de Conturi Europeană. 

 

Raportul Curții de Conturi conține și trei recomandări: o mai bună coordonare la nivelul UE, politici clare de combatere a risipei alimentare și instrumente pentru a facilita donarea de alimente care, altfel, ar fi irosite. 

 

În practică, din păcate, nu există încă evoluții semnificative la nivelul UE iar statele nu au adoptat la nivel național politici publice de gestionare integrată a risipei alimentare. Tema reprezintă o reală provocare pentru agenții economici din industria alimentară, risipa fiind generată de-a lungul întregului lanț, de la producție, procesare, comercializare, până la consum. 

 

Alka face eforturi constante de diminuare a risipei generate de procesul de producție dar și de armonizare cât mai bună între cantitatea produsă și cererea de pe piață. Insă în producția alimentară sunt extrem de mulți factori contextuali, cum ar fi temperatura, umiditatea etc. ce pot influența gustul și calitatea produselor și prin urmare acestea nu mai pot fi comercializate. Companiile reponsabile care își respectă cu adevărat consumatorii, nu vor permite ca pe piață să ajungă loturi de produse care nu corespund întocmai standardelor de calitate. 

 

Alka a colaborat de-a lungul anilor cu nenumărați parteneri sociali pentru a direcționa produsele care, din diverse motive, nu pot fi puse pe piață dar care corespund din toate punctele de vedere consumului uman, pe lângă campaniile curente de donație în produse pentru susținerea altor cauze. Dacă acum zece ani, donarea acestor produse se făcea cu mari eforturi logistice din partea Alka, astăzi ONG-urile au venit în întâmpinarea noastră și ne ajută foarte mult în procesul de distribuție. 

 

De la începutul acestui an, mai multe produse au primit o “a doua viață” ajungând la peste 6000 de persoane din medii defavorizate cu ajutorul prietenilor noștri de la Rețeaua Băncilor pentru Alimente și Banca pentru Alimente a Crucii Roșii Române.  

 

Conceptul băncilor pentru alimente a prins amploare în ultimii ani, asigurând în prezent o acoperire la nivel național cu rețele și depozite logistice în toată țara. Parteneriatul conferă o mai mare eficiență în direcționarea produselor asigurănd-se o preluare directă din depozitele companiei.  

 

Pentru că ducem o luptă pemanentă cu risipa materiilor prime și apreciem extrem de mult munca oamenilor nostri, ne bucurăm că aceste produse ajung să fie totuși consumate în contextul în care în România anului 2021 există zeci de mii de oameni care suferă de foame.  

Prin aceaste colaborări, Alka își extinde lista partenerilor sociali din dorința de a crea cât mai multe canale prin care produsele pe care noi le donăm să ajungă cât mai repede la persoanele care se confruntă cu un grad mare de sărăcie și foamete și care au mare nevoie de aceste produse alimentare.  

 

Cu ocazia Zilei Internaționale de Conștientizare a Risipei Alimentare, ALKA încurajează toți producătorii din industria alimentară să-și dezvolte parteneriate cu aceste ONG-uri specializate pentru a avea cu adevărat rezultate vizibile care să facă diferența. 

 

Mecanismul de colaborare cu agenții economici din industria alimentară este unul foarte simplu, banca pentru alimente preia de la aceștia produsele și le distribuie gratuit și fără discriminare persoanelor și ONG-urilor care gestionează programe sociale pentru acoperirea necesitӑților celor ce au nevoie de ele şi fac parte din categorii sociale defavorizate cum sunt familile numeroase, copii, femei ca unic întreținător al familiei, persoane fără adăpost, bӑtrâni, persoane bolnave, etc.. 

 

Unul dintre dezideratele Alka este reducerea la minimum a risipei produselor ambalate și depunem toate eforturilor operaționale în acest sens investind permanent în oameni, echipamente și tehnologie.  

Design: baruch naeh logo | Development: richkid_signture_red